Viac ako  4 000  receptov

Madarský "Varga béleš" - obuvníkov zákusok

Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Ostatné
Čas prípravy Čas prípravy: 1 hodina 10 minút + príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 4

Suroviny:

Hotové štrúdľové cesto, 100 g rozpusteného masla Plnka: 125 g polievkových rezancov, 300 g polotučného tvarohu, 50 g práškového cukru, 50 g kyslej smotany, 25 g masla, 2 žltky, 2 bielky, nastrúhaná kôra z 1/2 citrona, 30 g hrozienok, olej, 2 CL vanilkového extraktu, 1 tortová forma o priemere 22 cm Jahodová omáčka: 390 g čerstvých jahôd, 90 g práškového cukru

Postup

Zo štrúdľového cesta podľa dna tortovej formy vykrojíme kruh. Tortovú formu vymažeme maslom. Jenotlivé listy šrúdľového cesta potrieme rozpusteným maslom a položíme na seba vždy 3 vrstvy cesta, ktorými následne vystelieme tortovú formu tak, aby cesto prečnievalo nad jej horný okraj. Hrozienka namočíme do pohára s vodou. Do hrnca nalejeme 1 l vody, do ktoreho pridáme soľ a 1 CL oleja. Ked voda zovrie, vložíme rezance, ktoré varíme 3-4 minúty a scedíme. Opláchnuté cestoviny necháme odkvapkať. Tvaroh v mise rozdrobíme vidličkou, pridáme maslo, polovicu cukru, zltka, kyslú smotanu a vanilkový extrakt. Vyšľaháme elektrickým šlahačom do hladka. Do tejto masy pridáme hrozienka a opatrne vmiešame ušľahané bielky s cukrom. Nakoniec zamiešame rezance. Plnku vlejeme do tortovej formy a uhladíme jej povrch. Prečnievajúce štrúdľové listy preložíme dovnútra a na vrch položíme vykrojený kruh z cesta a vrch ešte potrieme maslom. Vložíme do trúby predohriatej na 170 stupňov a pečieme 40-50 minút do zlatožltého sfarbenia povrchu. Kým sa Vargabéleš pečie, uvaríme si jahodovú omáčku. V hrnci zvaríme jahody s cukrom za stáleho miešania tak, aby nám v omáčke zostali menšie kúsky ovocia. Vargabéleš pokrájame na diely ešte za tepla, posypeme práškovým cukrom a podávame s teplou jahodovou omáčkou.

Poznámka

Vargabéleš bol obľúbeným zákuskom samotnej cisárovnej Sissy, podnes ho dostanete v madarských cukrárňach, ale pripravuje sa aj v dnešných domácnostiach.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
1 kladné ohodnotenie udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Madarský "Varga béleš" - obuvníkov zákusok"

vložené: 22. 04. 2010 07:06:43  nahlásiť  reagovať
 

áno, budeš potrebovať 4 pláty cesta, ten štvrtý na vykrojenie kruhu. V pôvodnom recepte sa štrúdľové cesto, dokonca vyrába klasickým spôsobom aj doma. Ved "vargabéleš" vznikol v 19. storočí a tento zákusok dostaneš aj dnes v madarských cukrárňach a pečie sa aj v bežných domácnostiach. Vždy ho však robia len zo štrúdľového cesta. Milenka, môžeš to skúsiť aj s lístkovým cestom, ale to už nebude originál. Napadlo ma filo cesto, ale tiež to nebude "Vargabéleš".smajlik

autor: eva hubova
vložené: 21. 04. 2010 22:39:57  nahlásiť  reagovať
 

To je zajímavý recept s nudlemismajlik

autor: vybusna
vložené: 21. 04. 2010 20:17:19  nahlásiť  reagovať
 

dobre som porozumela?...ja vlastne budem potrebovat 4 platy strudloveho cesta (btw...a da sa nahradit povedzme listkovym?) 3 cesta potrete medzi sebou maslomk polozim do tortovej formy a zo stvrteho platu vykrojim kruh....


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel tři a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz